Симо Поповић – сећање на хероја из Плужина који је погинуо на Кошарама

Симо Поповић из Плужина је био војник 53. Граничног батаљона.

Погинуо је на Васкрс, 11. априла 1999. године на потезу између караула Морина и Кошаре. Имао је само 22 године.

То је за припаднике 53. Граничног батаљона био најтежи и најкрвавији дан, борба се водила прса у прса, а тога дана се царству небеском приклонило још седам припадника батаљона.

Пуковник Душко Шљиванчанин, који је био командант војнику Поповићу рекао је, након полагања цвећа на његов гроб, да је Симо био међу првим војницима који су погинули када је почела копнена агресија из правца Албаније према рејону карауле Кошаре и карауле Морина.

Био је у воду за интервенцију, а његов командир вода је био потпоручник Предраг Леовац из Пљеваља. Тај вод за интервенцију се упућивао тамо где је најтеже. Из тог вода су погинули Симо Поповић из Плужина и Предраг Леовац.

Тога дана, његов вод се дуж државне границе од карауле Морина према караули Кошаре пробијао да дотури муницију и храну војницима који су се борили.

„Све друго што бих рекао о Сими било би сувишно, њега његова породица жали и жалиће га – а ми овде трба Симу и све остале да славимо. Користим прилику да руководство општине Плужине позовем да ако је икако могуће да се неко обележје да Сими, улица или чесма – Симо не би требало да се заборави“, истакао је пуковник Шљиванчанин.

Симо Поповић је одликован Орденом за заслуге у областима одбране и безбедности првог степена.

Представници Удружења Дурмитораца, у оквиру завичајног дружења у Плужинама, посетили су крајем јула гроб војника Поповића и одали му почаст.