У организацији Управног одбора Удружења Дурмитораца из Београда, 29. новембра и 1. децембра 2014. у установи културе „Палилула“ одржана је манифестација Дани Дурмитора. Програм је отворио председник удружења Милош Пилетић, а након тога су на тему „Развојни пројекти у Дурмиторским општинама Шавник, Жабљак и Плужине“, говорили наши гости, председник општине Жабљак Веселин Вукићевић, и председник општине Плужине Мијушко Бајагић.. После излагања, председник општине Жабљак, примио је нашу захвалницу поводом  20 година успешне сарадње удружења са општином Жабљак.

У наставку програма, Саво Микић, члан Управног одбора,  укратко је  презентовао монографију „Удружење  Дурмитораца“, која је одштампана уочи манифестације. Монографија описује сва значајнија дешавања у организацији Удружења од његовог оснивања, и даје кратак приказ стваралаштва свих оних који су оставили дубок траг у Удружењеу својим радом. Монографија је одштампана са тврдим повезом, на вискоквалитетном кундстук папиру у пуном колору и има 563 стране.

У другом делу програма изведен је културно уметнички програм у коме су учествовали млади чланови удружења и то: гуслари Милан Ковачевић. Миломир Требјешанин и Никола Јекнић, као и рецитаторке Сања и Вања Вуковић. По завршетку програма посетиоци и домаћину су се дружили на коктелу у холу установе Културе „Палилула“. Наставак дружења је био на вечери у ресторану „Романтичари“.

Друго вече, 1. децембра 2014. посвећено  је промоцији романа „Родослов здувача“ и збирке песама „Горштачки кодекс части“ Славка Јекнића, познатог гуслара и нашег ранијег председника удружења. Оба ова дела су инспирана дурмиторским завичајем. О књизи и збирци песама су говорили Славко Алексић, Жарко Оташевић, Миливоје Лакушић, Драган Лакићевић и Стево Ћосовић.  Одабране текстове из романа и збирке песама рецитовали су глумци Александар Дуњић и Сандра Бугарски Илић а одабране песме певала је етно певачица Николина Ковачевић. Oбе вечери, водитељ програма је био Миле Томчић.

 

У склопу манифестације Дани Дурмитора, у петак 28 новембра, у хотелу Бристол, одржан је тредиционални шаховски турнир између екипа Дурмитораца и Пљевљака. Турнир је одржан на 5 табли. Победила је екипа Пљевљака са 3:2. Организатор наше екипе био је Петар Бадњар.