Дани Михољске превлаке одржани у Београду

Традиционална манифестација „Дани Михољске превлаке“ одржана је у недељу, 13. фебруара 2022. године, у Дому омладине Београда.

Православно спортско друштво „Света Србија“ је организатор свечаности.

ДАНИ МИХОЉСКЕ ПРЕВЛАКЕ У БЕОГРАДУ, 13. ФЕБРУАР 2022.

Гости духовне вечери су били архимандрит Бенедикт Јовановић, игуман Светоархангелског манастира на Михољској превлаци код Тивта и протојереј Миајло Бацковић, шеф Кабинета епископа Будимљанско-никшићког Методија. Поздравни говор одржао је Андреја Младеновић, помоћник градоначелника Београда, а модератор Миљан Ћеранић, директор ПСД „Света Србија“.

У улози правног заступника манастира говорио је адвокат Предраг Савић, док је музичар Асим Сарван употпунио вече својим пригодним ауторским композицијама.

Манастир Светог Архангела Михаила на Михољској превлаци је место на коме је проповедао свети апостол Павле. Седиште Зетске епископије светог Саве, прве по важности по успостављању Архиепископије у Жичи након Никејског сабора 1219. године.

Манастирски живот се гаси 1453. године када су на славској трпези потровани монаси и гости, а манастир срушен топовским ђуладима са млетачког брода. Контеса Катарина Властелиновић из Рисна подиже Храм Свете Тројице 1833. године у коме и данас служи обновљено братство од 1997. године.

Након скоро шест векова и мученичког страдања превлачких монаха обновљен је монашки живот и покренута обнова манастирског храма Светог Архангела Михаила.