Ове године традиционална манифестација љетње дружење Дурмитораца са завичајним општинама, одржана је 27. јула у општини Шавник. Домаћин манифестације је био предсједник општине Шавник, Миjомир Вујачић са својим сарадницима; Будимиром Радовићем, Мирчетом Јелићем и Ранком Шушићем . Дружењу су из Удружења Дурмитораца присуствовали Председник Удружења Миломир Грбовић са члановима Управног одбора Радомиром Јојићем, Стеваном Бадањаром, Томашом Ковијанићем, Милошем Пилетићем, са члановима Надзорног одбора Савом Обрадовићем и Зораном Китаљевићем и другим члановима Удружења Дурмитораца.

Окупљање Дурмитораца домаћина и гостију било је у ресторану хотела Шавник. После упознавања и кратких поздравних ријечи, Дурмиторци су обишли неколики најзначајнијих обележја за општину Шавник: Манстир Подмалинско, кућу Новице Церовића, споменик Вуку Караџићу и кањон ријеке Комарнице Невидио.

Манстир Подмалинско потиче из 13. вијека, и грађен је у вријеме Немањића. Имао је велики значај у ширењеу православне духовности и просвате у овм крају. Последњих неколико година манастир је обновљен, саграђен је конак, и редовно је посјећен од стране мјештана, гостију и туриста. О манастиру је надахнуто говорила мати Катарина. Када се Дурмиторци друже, онда је то уз причу, пјесму и гусле. На простору испред манастира, уз гусле и глас гуслара Шишовића, присутни су се подјсетили на херојску борбу јунака из овог краја, против Турака

После манастира Подмалинско, Дурмиторци су обишли кућу чувеног јунака и бана Новице Церовића(1805-1895) у Селу Тушиња. Новица Церовић је заједно са својом сабраћом Мирком Алексићем и Шујом Караџићем учествовао у убиству Смаил Але Ченгића, на Мљетичку 1840 године. И овог пута у дворишту куће Дурмиторци су запјевали уз гусле Славка Јекнића, познатог нашег гуслара и ранијег предсједника Удружења Дурмитораца у Београду

Дурмиторци на заборавњају великане који потичу из овога краја. Вук Караџић је рођен у Тршићу, али његова породица потиче из села Петњица у Шавнику. Споменик Вуку Караџићу је подигнут, у знак захвалности за све што је урадио за свој род, о чему је инспиративно говорила Анка Жугић, предсједница УО фондације Вукове задужбине за општине Жабљак, Шавник и Плужине. Испред споменика често се одржавају пјесничке вјечери, као и традиционално дружење породица Караџић.

Кањон ријеке Комарнице, у народу познатији као кањон Невидио, у последње вријеме је постао права туристичка атракција у општини Шавник. За љубитеље екстремних спортова, прави је изазов проћи кроз кањон Невидио који је дугачак 4,5 километра а на неким мјестима је широк само пола метраа. Многи млади људи из Црне Горе као и странци, у групама , прелазе кроз ову захтевну туру, о чему је говорио предсјеник општине Шавник Мијомир Вујачић.

У веома пријатном разговору, и уз богату Дробњачку трпезу, Дурмиторци су упознати од предсједника општине Шавник, о стању и плановима развоја ове општине, а прије свега о градњи хидроцентрала на Шавничким ријекама, о отварању Ски центра на Крнову, помоћи сточарима из овог краја, као и о другим плановима. Посебно је указано на значај оваквог дружења за општину Шавник.