Традиционална манифестација дани Дурмитора у Београду, коју Удружење Дурмитораца у Београду органицзује сваке године, одржана је Свечаној сали Дома војске и трајала је два дана, 23. и 24. новембра 2012. године.

Првог дана манифестације, предсједник завичајне општине Плужине, Мијушко Бајагић и предсjедник завичајне општине Шавник Мијомир Вујачић, у својим кратким излагањима, обавијестили су Дурмиторце у Београду, о најновијим дешавањима и планираним активностима у завичајним општинама. Представник општине Жабљак из здравствених разлога није могао да присуствује скупу. Након излагања предсједника завичајних општина чланови удружења су постављали питања, и разговарали са предсјеницима општина Плужине и Шавник.

Други дан манифестације је био посвећен јубијеју 140 година школства у општини Жабљак о чему је говорио Веселин Вучићевић, директор О.Ш. Душан Обрадовић у Жабљаку. Том приликом је приказан документарни филм „Дурмитор од азбуке до филма“. Други дио вечери говорило се и о раду Вукове задужбине за општине Жабљак, Шавник и Плужине. Излагање на ову тему је имала Анка Жугић, председница скупштине фондације, уз приказивање сладова. Овај програм су зачинили народни гуслари Милан Ковачевић и Никола Јекнић и рецитатори Марина Ковачевић и Војин Грбовић.

Као саствани дио манифестације 22. новембра је одржан традиционални шаховски турнир, четворомеч између удружења Дурмитораца, Ускока, Пљевљака и Пријепољаца. Побједник на турниру је била екипа Пљевљака.

Управни одбор Удружења, организатор ове манифестације, по завршетку рада, закључио је да је реализација успјешно извршена уз констатацију да је добар одзив чланова, показао да постоји значајно интересовање за активности Удружења Дурмитораца у Београду.