И ове године, двадесет четврти пут заредом, одржани су Дани Дурмитора у Београду. Пре тога су обављене темељне организационе припреме, обезбеђена финансијска средства, одређени конкретни задаци за чланове Управног одбора, усаглашене активности и учешће највиших представника локалних заједница из завичајних општина и направљен план активности за сваки од предвиђених пет дана.

Манифестација „Дани Дурмитора у Београду“ трајала је пет дана и то: 24., 25., 26. и 29. новембра и 03. децембра 2017.г. Различите активности су одржане на три локације: у Установи културе „Академија 28“, (Ђуро Салај), улица Немањина 28 у Београду, хотелу „Бристол“ у Карађорђевој улици број 50 у Београду и у сали Спортског друштва „Раднички“ на Црвеном крсту у Београду.

Централни део прославе је одржан 24. новембра 2017.г. (петак) у Установи културе „Академија 28“ (раније Раднички универзитет „Ђуро Салај“) под традиционалним називом „Завичајно вече“.

Традиционална добродошлица са хлебом и сољу на улазу у свечану салу „Академије 28“

„Завичајна вече“ је било веома посјећено: присуствовало је око 280 Дурмитораца који живе у Београду, али и многи њихови гости и пријатељи. Присуствовали су и представници завичајних удружења из Србије и Црне Горе.

Присуствовали су и предсједници све три завичајне општине. С лијева на десно: предсједник општине Шавник господин Мијомир Вујачић, предсједник Општине Плужине господин Мијушко Бајагић и предсједник Општине Жабљак господин Веселин Вукићевић.

Свечаност „Завичајно вече “ отворио је председник-заступник Удружења Дурмитораца у Београду господин Сава Обрадовић, који је у пригодном говору поздравио присутне, истакао значај Удружења, навео основне активности у протеклих годину дана, захвалио се на подршци завичајним општинама, изразио уверење да ће Удружење и убудуће радити на одржавању блиских односа са завичајем и најавио редовну годишњу изборну Скупштину Удружења.

Говор председника Удружења можете прочитати овде.

Обраћање Саве Обрадовића, заступника-предсједника Удружења Дурмитораца

Затим су се скупу обратили председници све три завичајне општине, а после обраћања сваког од њих приказани су пригодни документарни филмови о свакој од дурмиторских општина.

Мијомир Вујачић, предсједник општине Шавник, поздравља скуп
Мијушко Бајагић, предсједник општине Плужине, поздравља скуп
Веселин Вукићевић, предсједник општине Жабљак, поздравља скуп

У културно-забавном дијелу програма народни гуслар, члан Управног одбора Удружења Дурмитораца Милан Ковачевић и чланови музичког студија „Мастер Бластер“ извели су неколико народних пјесама из дурмиторског краја.

Милан Ковачевић и чланови музичког студија „Мастер Бластер“
Водитељка програма била је госпођица Сања Вуковић.

Истог дана од 21.00 час је настављено дружење у хотелу „Бристол“ уз свечану вечеру, пригодну музику и игру. Вечери је присуствовало око 120 Дурмитораца, Дурмиторки, њихових гостију и пријатеља.

Централни сто са домаћином и цијењеним гостима
Свечана сала хотела „Бристол“ била је испуњена до последњег мјеста
Академска дискусија за четвртастим столом: професори универзитета, доктори наука, свестрани умјетници, правници …
Млади су дали посебан тон, шарм, оптимизам, ентузијазам и садржај дружењу
Милан Ковачевић и Сања Вуковић
Секретар Миливоје Грбовић са пријатељима, Лидијом Јањић и Владом Драговићем.
Милутин Поповић са супругом
Озбиљан разговор Мишка Ковијанића и свог ђеда прати најмлађи члан вечери, унук Тодора Касалице
Тома Вуковића су многу жељели у своје друштво
Веселу атмосферу и целовечерњу забаву је подржавао неуморни пјевачки дует

Недостаје им само црногорска народна ношња, али је и овако доживљај црногорског кола био врло убједљив: Рајка Поповић и Стеван Бадњар

Спонтано, опуштено, изнад свега весело: Рајка Поповић и Мишко Ковијанић

 

Дана 25.11.2017.г. (субота) организовано је прво Научно вече. Предавање на тему „Безбедносне прилике на Балкану“ одржао је др Радомир Милашиновић, професор Факултета за безбедност у Београду. Интересантном предавању, у којем су изнијети савремени погледи на безбедносну ситуацију на увијек нестабилном подручју Балкана, са пажњом је слушало 60-ак присутних. Домаћин вечери у име Удружења Дурмитораца био је др Мирчета Вемић, члан Управног одбора Удружења. Прије и послије предавања на дурмиторски крај нас је подсетиоло свирање у двојенице народног уметника, а после предавања настављено је дружење уз коктел.

Излагање професора др Радомира Милашиновића
Аудиторијум прати живу и интересантну дискусију између предавача професора Радомира Милашиновића и домаћина вечери доктора наука Мирчете Вемића
Жири процењује да ли је професор „професор и за дипле“

 

Дана 26.11.2017.г. (недеља), у свечаној сали хотела „Бристол“, одржано је Пјесничко вече под називом „Дурмиторски пјеснички вијенац“. У програму је учествовало шест пјесника са по неколико својих најбољих остварења, а познати рецитатор Вице Дардић је рецитовао песме песника који су највише заступљени у збирци „Дурмиторски пјеснички вијенац“. Домаћин вечери, а уједно и учесник, био је познати пјесник Рајко Џаковић. Присуствовало је више од 70 слушалаца. У забавном делу су учествовали песник-гуслар Славно Јекнић и дует музичког студија „Мастер Бластер“, а дружење је завршено коктелом.

Љубитељи поезије су испунили свечану салу хотела „Бристол“
Предсједник Удружења господин Сава Обрадовић поздравља учеснике пјесничке вечери
Домаћин, водитељ и пјесник: Рајко Џаковић
Љубитељи и поштоваоци поезије: проф. др Јован Стриковић, Миломир Грбовић, генерал-пуковник у пензији Милорад Обрадовић
Секретар Удружења Миливоје Грбовић
Ред рецитовања поезије, ред пјевања уз гусле: Славко Јекнић, пјесник и народни гуслар
Поклоњење публици и поштовање исконском музичком инструменту Дурмитораца
Вече поезије „Дурмиторски пјеснички вијенац“: нико не трепће
Чедо Ковачевић Чеков са надахнућем чита своје стихове
Радомир Бајо Јојић чита своје стихове
Пјесник Раденко Поповић рецитује своје стихове
Пјесничкој вечери су присуствовали и афирмисани пјесници, хроничари и умјетници дурмиторског краја: Саво Микић, Вукашин Станић, Ранко Крстајић…
Славко Јекнић говори своју поезију…
… и пјева уз гусле „Мојковачку битку“ Радована Бећировића Требјешког

 

Дана 29.11.2017.г. (среда), у свечаној сали хотела „Бристол“, одржано је друго Научно вече, на којем је одржао предавање др Милош Копривица, професор Шумарског факултета у Београду, под насловом „Шуме и шумарство на подручју Дурмитора“. Наведени су подаци о стању шума и шумарства у Црној Гори у прошлости и садашњости, са посебним освртом на Национали парк „Дурмитор“ и Парк природе „Пива“, значају шума за очување и унапређење животне средине, као и о проблемима у газдовању и одржавању шума. Домаћин вечери је био господин Мирчета Обрадовић, члан Управног одбора Удружења. После предавања је настављено дружење уз коктел.

Професор др Милош Копривица и Мирчета Обрадовић на отварању научне вечери посвећене шумарству и шумама Дурмитора
Излагање професора Копривице
Секретар Миливоје Грбовић и председник Сава Обрадовић
Увертиру и крај предавања зачинио је свирањем у фрулу умјетник Драгић Бугарин
Обравница, фрула и свирала: чобански реквизити
Излагања о озбиљним темама не морају бити досадна и монотона
Дискусија Тодора Касалице и …
… Тома Вуковића

 

Дана 03.12.2017.г. (недеља), у сали Спортског друштва „Раднички“ на Црвеном крсту у Београду, одржан је шаховски двомеч између Удружења Дурмитораца и Удружења Пљевљака у Београду. Меч је игран двокружно и Пљевљаци су победили са 2:0. Капитен екипе Удружења Дурмитораца Петар Бадњар је, у име нашег Удружења, уручио 12 књига „Удружење Дурмитораца у Београду“ аутора Сава Микића, учесницима традиционалног шаховског турнира из Удружења Пљевљака у Београду.

Шаховски двомеч на 12 табли. Удружење Пљевљака је овог пута успјешније.
Сваке вечери, послије завршетка програма, организован је пригодан коктел: главни организатор Рајка Поповић и благајник Стеван Бадњар.

Може се закључити да је овогодишња манифестација „Дана Дурмитора у Београду“ реализована по плану и програму Управног одбора Удружења Дурмитораца. На основу тога што је манифестација одлично организована, што је била масовно посећена, што су на њој присуствовали сва три председника завичајних дурмиторских општина, што је трајала пет дана, што је програм сваког дана био веома садржајан, сматрам да је манифестација успешно реализована и да је представила у добром светлу наше Удружење.

За добру организацију и реализацију манифестације „Дани Дурмитора у Београду“ су заслужни чланови Управног одбора на челу са председником, а највећи део организационих активности је реализовала Рајка Поповић.

Извештај о успешној реализацији „Дана Дурмитора у Београду“ је разматран и усвојен на седници Управног одбора Удружења 05.12.2017.г.