Tрадиционална манифестација Дани Дурмитора ове године је трајала три дана: 25, 26. и 27. новембра 2013. и одржана је у Установи култура „Палилула“.

Првог дана у великој сали, после поздравне ријечи предсједника удружења Миломира Грбовића, наш увијек драги гост, предсједник општине Плужине, Мијушко Бајагић је информисао присутне шта се од приоритетних активности спроводи у Плужинама. Поводом јубилеја 20 година рада, појединцима и установама који су дали значајан допринос раду удружења, уручене су захванице. С неколико гусларских пјесама, гуслар Славко Јекнић је ово вече обогатио познатим дурмиторским фолклором, и подсјетио присутне на свој гусларски дар. Члан УО Милош Пилетић је урадио презентацију сајта Удружења и, у оквиру ње, нагласио значај промовисања активнсти удружења на Интернету. Водитељ и сценограф је био Миле Вучко Томчић.

Другог дана у мултимедијалној сали је приказан документарни филм „Путник кроз васиону и векове“, посвећен научном раду познатог и у свијету признатог српског научника Милутина Миланковића. О томе колики је био његов научни опус и у којим је све областима дјеловао, говорили су предсједник и потпредсједник удружења Милутин Миланковић, мр Славко Максимовић и Слободан Стојановић. 

Детаљније… 

Др Милутин Љешевић је, у свијетлу Миланковићеве теорије, одржао занимљиво предавање с темом „Леднички трагови на Дурмитору“. 

Презентација…

Трећег дана манифестације, секција младих Удружења Дурмитораца је извела културно-умјетнички програм. Наступили су: млади гуслари М. Ковачевић, Н. Јекнић, М.Требјешанин и А. Требјашанин, на двојницама М. Поповић, етно група Сестре Сандић, пјесници С. Вуковић и М. Грбовић. Водитељка програма је била Исидора Грбовић. Програм који су извели био је по укусу публике, која је наступ младих умјетника наградила аплаузом. У склопу програма, кратким поетским рециталом, Удружење Дурмитораца је пригодно обиљежило 200 година од рођења владике Петра II Петровића Његоша.

Као саствани дио манифестације дани Дурмитора, у просторијама Електродистрибуције Београд, одигран је шаховски двомеч између екипа Удружења Дурмитораца и Удружења Пљевљака. Побиједила је екипа Удружења Пљевљака.