Слава Удружења – Пренос моштију Светог Саве – прослављена пети пут


Удружење Дурмитораца у Београду је по пети пут 19. маја прославило крсну славу Удружења – Пренос моштију Светог Саве, у цркви Свете Тројице у Кумодражу.

Свештеник Средоје Врањеш, парох цркве Сете Тројице у Кумодражу пресекао је славски колач. Овогодишњи домаћини славе Томаш Ковијанић и Мирчета Јокановић уприличили су трпезу љубави.

Председник Удружења Дурмитораца у Београду Томаш Ковијанић поздравио је госте и поручио да је важно вратити се српским коренима, српској слави и традицији.

Парох је указао на значај оваквог окупљања у тешком времену у коме данас живимо, и истакао да је лепо што се овако окупљамо.

„Важно је да знате ко су вам и где корени, да знате да усмерите ове младе људе да чувају своје братство. То је нешто скупо – бити брат“, рекао је, између осталог, свештеник.

Дружење је настављено уз гусле и песму.

Прослави су присуствовали и чланови Удружења и представници братских завичајних удружења, Удружења Пљевљака, Ужичана и Мојковчана.

Да подсетимо, мошти Светог Саве су пренете из Трнова у манастир Милешеву. Краљ Владислав инцијативом aрхиепископа Арсенија I Сремца пренео је мошти Светог Саве из Трнова у Милешеву.

У манастиру су почивале све до 10. маја 1594. године када су Турци спалили мошти на Врачару. Једино што је сачувано од моштију Светог Саве је његова рука.