Слава Удружења – Пренос моштију Светог Саве – прослављена четврти пут


Удружење Дурмитораца у Београду је по четврти пут 19. маја прославило крсну славу Удружења – Пренос моштију Светог Саве.

У Храму Светог Луке

Сечење Славског колача уприличено је у Храму светог апостола и евангелисте Луке на Кошутњаку.

Старешина храма протојереј Никола Гаврић, уз саслужење свештеника Владимира Пражића, пресекао је славски колач. Овогодишњи домаћин славе Миљан Ћеранић уприличио је трпезу љубави.

Славко Јекнић је након здравице, присутне разгалио песмама уз гусле, у Парохијском дому, где је био ручак.

Чланови Удружења Дурмитораца на слави у Парохијском дому

Раденко Дурковић, испред Скупштине Београда, Никола Косовац испред Црквеног одбора и Драган Млађеновић Шекспир, Ансамбл Ренесанс били су драги гости Дурмитораца.

У Храму Светог Луке се налазе честице Светих Моштију Светог Великомученика и Победоносца Георгија и Светог Преподобног Зосима Туманског, као и једна стара руска окована икона Нерукотвореног Образа Господњег.

Славска свећа

Честица свештеника и песника Риста Јарамаза, симбола одбране вере и страдања налази се, заслугом домаћина славе, у Храму Светог Луке.

Свештеномученик Ристо Јарамаз, парох косијеревски, настрадао је 20. јануара 1942. године по наредби комунистичке власти. На Божић исте године током свете Литургије коју је служио у храму у Почековићима, гађан је кроз олтарски прозор из пушке како би био заплашен у проповедању и служењу Речи Божјој.

Да подсетимо, мошти Светог Саве су пренете из Трнова у манастир Милешеву. Краљ Владислав инцијативом aрхиепископа Арсенија I Сремца пренео је мошти Светог Саве из Трнова у Милешеву.

У манастиру су почивале све до 10. маја 1594. године када су Турци спалили мошти на Врачару. Једино што је сачувано од моштију Светог Саве је његова рука.