Слава Цркве светих апостола Петра и Павла у Јаворју


Ове 2022. године 12. јула, на Петровдан – на празник Светих апостола Петра и Павла у храму који је њима посвећен, на Дурмитору, у Општини Жабљак, у Јаворју, у јединој цркви у комарско-пошћенском крају прослављена је слава цркве.

У селу Јаворју подигнут је храм посвећен Светим апостолима Петру и Павлу. Да би се одужио својим родитељима, као заветну цркву подигао је задужбинар Миле Стијеповић.

Изградња је почела 2004. године да би 2011. године цркву освештао тадашњи епископ а садашњи митрополит Јоаникије.

Од тада па до данас сваке године постоји кум славе и обележава се свечано уз мноштво народа који ту пристиже у диван амбијент Дурмитора.

Ове године на слави је било, као и сваке године, доста гостију и званица из самог Жабљака, али и шире, било је гостију из Београда, који потичу из тог краја и они који не потичу из тог краја а љубитељи су Дурмитора.

На славу је дошла делегација Удружења Дурмитораца предвођена председником Томашом Ковијанићем, чланом Удружења Влатком Касалицом и чланом Управног одбора испред Шавника Миљаном Ћеранићем.

Ове године домаћин и кум славе био је Владо Стијеповић, такође члан УО Удружења Дурмитораца.

За следећу годину се пријавио као домаћин Радомир Станић.

Светом литургијом началствовао је свештеник Мирчета Шљиванчанин, који је старешина Храма светог Ђорђа у Подгорици, али потиче из дурмиторског краја. Свештеник, парох жабљачки Миливоје Јововић је за ову прилику, на Петровдан, служио свету литургију и саборовао са верним народом у дурмиторском селу Врелима.

Црквa светих апостола Петра и Павла у Јаворју

Верни народ се причестио на крају Петровданског поста с поруком да Дурмиторци негују своју веру, чувају православље, СПЦ и своју традицију.

ОБИЧАЈИ И ВЕРОВАЊА

Петровдан је један од 15 највећих хришћанских празника. Посвећен је светим апостолима Петру и Павлу, првим проповедницима хришћанства и најближим ученицима Исуса Христа.

Свети апостол Петар био је рибар по имену Симеон. Када је пошао за Господом, добио је име Петар. Први од ученика јасно је изразио веру у Исуса. 

После силаска Светога Духа, као проповедник Јеванђеља, после само једне беседе у Јерусалиму, обратио је у веру око три хиљаде душа. Проповедао је Јеванђеље по Палестини и Малој Азији, по Илирику и Италији.

Чинио је моћна чудеса. По заповести цара Нерона, осуђен је на смрт. Сматрајући да је недостојан да умре као син Божији, тражио је да га разапну наопако.

Свети апостол Павле, рођен је као Савле, из Тарса. Био је фарисеј и гонитељ хришћанства. Када му се на путу за Дамаск јавио Господ, чудесно се преобратио. На крштењу, добио је име Павле, и постао апостол.

Проповедао је од граница Арабије до Шпаније, међу Јеврејима и међу незнабошцима. Посечен је у Риму, у време цара Нерона, кад и апостол Петар.

За Петровдан се у народу, везују многа веровања и обичаји.

Празновање Петровдана започиње вече пре, када се пале лиле, буктиње од младе коре дивље трешње или брезе. Пале се на местима где се народ окупља, на трговима и раскршћима, симболишући некадашње прогоне хришћана. 

На тај начин, призива се добро здравље стоке и благостање у домаћинству. 

На Петровдан се не иде у поље, не прежу се коњи, не почињу тешки пољопривредни радови.

Верује се да, од Нове године до данас не би требало јести јабуке.

Око овог празника дозревају „петроваче“, стара, аутохтона сорта раних јабука од којих мајке с децом праве петровдански колач.